Μια λυρική και μαύρη κωμωδία
Ο Ανδρέας Μήτσου γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1950. Σπούδασε αγγλική φιλολογία και ελληνική φιλολογία – φιλοσοφία – κοινωνιολογία (εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα: καθημερινότητα και λογοτεχνία). Έχουν εκδοθεί οκτώ βιβλία του (έξι συλλογές διηγημάτων και δύο μυθιστορήματα). Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής και υπεύθυνος ύλης του εκπαιδευτικού περιοδικού “Νεοελληνική Παιδεία”, που εκδιδόταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, και μέλος της επιτροπής κρατικών βραβείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά και ολλανδικά, καθώς και το μυθιστόρημά του “Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου” στα αγγλικά, το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο μυθιστορήματος το 1996. Η νουβέλα του «Ο κύριος Επισκοπάκης» τιμήθηκε το 2007 με το Βραβείο Αναγνωστών του Ε.ΚΕ.ΒΙ.
«Η ελεημοσύνη των γυναικών» είναι μια συλλογή από διηγήματα, όπου καίριο ρόλο παίζουν οι μνήμες του συγγραφέα από τη γενέτειρά του, την Αμφιλοχία. Ποιες οι επιδράσεις του μυστηριώδους θανάτου ενός πεκινουά; Πως μεταφράζεται η λαχτάρα ενός άντρα για το γυναικείο μαγιό; Τι αντίκτυπο έχει η φάρσα ενός καθηγητή σε βάρος των μαθητών του; Πώς ένα παιδί εκμεταλλεύεται την αμερικανική βοήθεια; Ποιος ο αγώνας ενός αγοριού απέναντι σε μια τερατώδη σουπιά; Πώς ένας παχουλός άντρας γίνεται ο μαραθωνοδρόμος του χωριού; Με ποιον τρόπο ένα φιδάκι γίνεται αφορμή σκέψεων για ένα παιδί; Ένας θρυλικός τερματοφύλακας ανεγείρει αναμνήσεις και μια έκρηξη αυγών αποτελεί τη σχέση ενός ιερέα μ’ ένα αγόρι. Ένας άγνωστος στα κάγκελα του σχολείου δίνει λάθος εντυπώσεις και μια μεθυσμένη κατσίκα.
Το βιβλίο του Ανδρέα Μήτσου είναι μια συλλογή, όπου οι ιστορίες διαδραματίζονται ως επί το πλείστον στα μέσα περίπου του προηγούμενου αιώνα. Πρωτεύοντα ρόλο στα διηγήματα αυτά παίζουν παιδιά, σ’ ένα φόντο μιας άλλης εποχής. Η αφήγηση του συγγραφέα γίνεται άλλοτε σε πρώτο και άλλοτε σε τρίτο πρόσωπο. Η γλώσσα αγγίζει τα όρια του λυρισμού, ενώ διαφαίνονται στοιχεία μαύρης κωμωδίας. Οι διάλογοι είναι έξυπνοι, με χιούμορ, ενώ αυτό που αποτελεί δυνατό στοιχείο του βιβλίου είναι οι ενδόμυχες σκέψεις των ηρώων.
Πρόθεση του συγγραφέα είναι να αναδείξει, αλλά και να καταδείξει περιστατικά τα οποία πολλές φορές περνούν στο πίσω μέρος του μυαλού και ανασύρονται πολλά χρόνια αργότερα. Ο αναγνώστης θα γελάσει, θα σκεφτεί, αλλά κυρίως λόγω του ύφους του Ανδρέα Μήτσου θα κάνει δικές του αυτές τις ιστορίες σαν να αναδύονται από τις δικές του μνήμες.
«Η ελεημοσύνη των γυναικών» είναι μια συλλογή διηγημάτων που διαβάζεται πολύ ευχάριστα, αλλά και παρουσιάζει με κωμικό και λυρικό τρόπο γεγονότα, περιόδους και χαρακτήρες που μπορεί κάποτε να περάσανε δίπλα μας…