Πώς η λογοτεχνία σου γιατρεύει τη ζωή
Παραφράζουμε τον τίτλο του βιβλίου του Δημήτρη Στεφανάκη (Ψυχογιός, 2016), προκειμένου να εισέλθουμε στον κόσμο ενός βιβλίου που εσωκλείει ένα μέρος του κόσμου της λογοτεχνίας. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού ο Fabio Stassi είναι συγγραφέας, υπεύθυνος ιταλικής λογοτεχνίας σε εκδοτικό οίκο και παράλληλα εργάζεται σε πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Το 2013 γνώρισε μεγάλη επιτυχία χάρη στο μυθιστόρημά του «Ο τελευταίος χορός του Σαρλό», το οποίο μεταφράστηκε σε 19 χώρες, ενώ στην Ιταλία τιμήθηκε με έξι βραβεία μεταξύ των οποίων και το Premio Campiello. Το 2016 «Η χαμένη αναγνώστρια» κέρδισε το βραβείο Scerbanenco για το καλύτερο νουάρ μυθιστόρημα της χρονιάς.
Ο Βίντσε Κόρσο έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του λίγα βιβλία, μια κληρονομιά που στιγμάτισε τη ζωή του. Τα εισοδήματά του είναι μηδαμινά και γι’ αυτό αποφασίζει να εργαστεί ως βιβλιοθεραπευτής, δηλαδή να ακούει τα προβλήματα των πελατών του και εν συνεχεία να τους προτείνει βιβλία που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. Η συνομιλία με ανθρώπους που θέλουν να εξωτερικεύσουν όσα τους αγκιστρώνουν, ορισμένες φορές καταλήγει σε μια στιχομυθία φιλοσοφικής και ψυχικής αναζήτησης.
Μέχρι τη στιγμή που μια ηλικιωμένη γειτόνισσα του Βίντσε εξαφανίζεται. Ο Βίντσε αρχίζει ν’ ακολουθεί το μονοπάτι της γειτόνισσας μέσα από τα βιβλία που διάβασε το τελευταίο διάστημα. Μπροστά του ορθώνεται ένα κουβάρι γεμάτο λογοτεχνία κι ένα μυστήριο που φαίνεται ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να ξετυλίξει. Η αναζήτηση της «χαμένης αναγνώστριας» έχει μόλις ξεκινήσει, μέσα από μια περιπετειώδη περιήγηση στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας.
Η γραφή στο μυθιστόρημα του Fabio Stassi γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, ενώ η δομή είναι χωρισμένη σε κεφάλαια. Ο λόγος του συγγραφέα είναι λιτός και μεστός, με πλούσιες διακειμενικές αναφορές. Η πλοκή του βιβλίου τηρεί την ισορροπία ανάμεσα στην ιστορία καθ’ εαυτή και στις λογοτεχνικές αναφορές. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διάλογοι του πρωταγωνιστή με τους πελάτες του, μια ενδελεχής καταβύθιση στον κόσμο της ανθρώπινης ψυχής και στη σύνδεση που μπορεί να υπάρξει μέσα από βιβλιοφιλικές προσεγγίσεις. Οι ζωές των χαρακτήρων του Stassi συνδέονται με διάφορους τρόπους με βιβλία και συγγραφείς, απογυμνώνοντας οποιαδήποτε εθελοτυφλία, κατακρημνίζοντας άγκιστρα που διατηρούνται ακούσια ή εκούσια, φέρνοντας λύσεις που πολλές φορές δεν θέλουν ν’ αντικρίσουν.
Κι αυτό είναι η καλή λογοτεχνία, να σε κάνει να κοιτάξεις στο έρεβος μέσα σου, να συναισθανθείς ότι όσα αντιμετωπίζεις τα έχουν αντιμετωπίσει και άλλοι –έστω και φανταστικοί ήρωες–, να περιηγηθείς σε κόσμους φανταστικούς, να γνωρίσεις φυσιογνωμίες που κάποιες φορές θα μείνουν χαραγμένες στον νου. Κι από αυτήν την άποψη το βιβλίο του Fabio Stassi επιτυγχάνει όλα τα προηγούμενα, αποτελώντας ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα.