Η αλήθεια και ο χρόνος
Υπάρχουν ορισμένα βιβλία που σου εντυπώνονται, που δεν μπορείς να τα αφήσεις από τα χέρια σου, που νομίζεις πως ο χρόνος κυλάει μονάχα στις σελίδες τους και που, τελικά, ξέρεις ότι όσο διάστημα και αν περάσει, θα έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη σου. Το είχα πάθει πέρυσι με τον «Χιονάνθρωπο» του Nesbo, όπου δεν κοιμήθηκα ώσπου να τελειώσω το βιβλίο τις πρώτες πρωινές ώρες. Το ίδιο έπαθα και φέτος με το «Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ».
Άνοιξη 2008, Νέα Υόρκη. Ο νεαρός και επιτυχημένος, με το πρώτο και μοναδικό του βιβλίο, συγγραφέας Μάρκους Γκόλντμαν πρέπει να παραδώσει στον εκδότη του το επόμενο έργο του. Ο χρόνος πιέζει, αφού σε μερικούς μήνες είναι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και το βιβλίο πρέπει να είναι έτοιμο πιο πριν. Καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ο Μάρκους αποφασίζει να πάει στο Νιου Χαμσάιρ, στον φίλο και καθηγητή του στο πανεπιστήμιο, Χάρρυ Κέμπερτ, έναν από τους διασημότερους συγγραφείς στις ΗΠΑ με το βιβλίο του «Οι ρίζες του κακού» που εκδόθηκε το 1975. Οι ημέρες περνούν στο ενδιάμεσο των συζητήσεων, αλλά ο Μάρκους δεν έχει γράψει σχεδόν τίποτα και επιστρέφει στη Νέα Υόρκη άπραγος.
Λίγες ημέρες μετά χτυπάει το τηλέφωνό του από τη φυλακή. Ο Χάρρυ Κέμπερτ κατηγορείται ότι δολοφόνησε το 1975 τη Νόλα Κέλλεργκαν, μια 15χρονη κοπέλα με την οποία υπήρχαν φήμες ότι διατηρούσαν σχέσεις. Τα οστά της βρέθηκαν στον κήπο του σπιτιού του Χάρρυ, ενώ στην τσάντα της βρέθηκε το χειρόγραφο του βιβλίου «Οι ρίζες του κακού». Ο Μάρκους τα παρατάει όλα και σπεύδει στο Νιου Χαμσάιρ για να ανακαλύψει τι έχει συμβεί πραγματικά, καθώς είναι εξ αρχής σίγουρος ότι ο Χάρρυ δεν έχει δολοφονήσει την κοπέλα.
Η έρευνα του Μάρκους τελματώνει και ο ίδιος δέχεται απειλές, ενώ σε όλες τις ΗΠΑ έχει γίνει πρώτο θέμα ο διάσημος συγγραφέας Χάρρυ Κέμπερτ, που πλέον καταβαραθρώνεται και αποτελεί, στα μάτια όλων, έναν αποκρουστικό δολοφόνο. Ο Μάρκους μιλώντας με τους ντόπιους δεν καταφέρνει να βρει κανένα ίχνος που να αθωώνει τον Χάρρυ. Όμως σε μια μικρή κοινωνία οι κάτοικοι κρατούν τα στόματά τους κλειστά. Οι απειλές συνεχίζονται κι ο Μάρκους δέχεται αφόρητες πιέσεις από τον εκδότη του. Κι ενώ όλα μοιάζουν να μην μπορούν να πάνε χειρότερα, ο Μάρκους αρχίζει να γράφει το νέο του βιβλίο.
Όπως έγραψα και στον πρόλογο, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από εκείνα που πραγματικά κάνουν τη διαφορά. Άλλωστε ο νεαρός συγγραφέας Ζοέλ Ντικέρ, γεννηθείς το 1985, κατάφερε να πουλήσει πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα, αλλά και το βιβλίο του να μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και να γίνει best-seller σε αρκετές χώρες. Το ύφος του συγγραφέα στην αρχή είναι γρήγορο, άμεσο, σπιρτόζικο,– όταν η κατάσταση σοβαρεύει, είναι έκδηλη η μεταστροφή σ’ ένα ύφος πιο στιβαρό και σοβαρό. Δομικά το βιβλίο αποτελείται από κεφάλαια, που όλα στην αρχή τους φέρουν ένα στιγμιότυπο από συζητήσεις σε ανύποπτο χρόνο μεταξύ των δύο βασικών ηρώων για θέματα όπως η λογοτεχνία, η συγγραφή, η ίδια η ζωή.
Η πλοκή, η οποία είναι με αριστοτεχνικό τρόπο πλεγμένη, στέκεται σε τρία βασικά μέρη: τι συνέβη το 1975 με τη δολοφονία του κοριτσιού, αν είναι αθώος τελικά ο Χάρρυ Κέμπερτ και, τέλος, πώς θα καταφέρει ο Μάρκους να παραδώσει το νέο του βιβλίο. Ο συγγραφέας αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή και τα τρία μέρη, τόσο σε ύφος, όσο και σε έκταση, επιτυγχάνοντας να μην κουραστεί ο αναγνώστης σε κανένα σημείο του κειμένου, ούτε να σκεφτεί πότε θα περάσει στα επόμενα κεφάλαια.
Για να επιτευχθεί η «κάθαρση», ο Ντικέρ προωθεί την εξέλιξη της ιστορίας μέσα από τους διαλόγους και τις αφηγήσεις διαφόρων προσώπων που συζητούν με τον Μάρκους, από τους ντόπιους αστυνομικούς, επιχειρηματίες, μέχρι τον Χάρρυ, αλλά και τον εκδότη του. Μια ιστορία που αφορά πρόσωπα και χαρακτήρες σε μια μικρή κοινωνία, όπου όλοι έχουν κάτι να κρύψουν. Και ο αναγνώστης παρατηρεί να ξετυλίγονται ενώπιόν του ανθρώπινα πάθη, μίση, μυστικά και συναισθήματα που πηγάζουν από την ανθρώπινη ψυχή.
Το μυθιστόρημα «Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ» με ενθουσίασε απ’ όλες τις απόψεις και προτείνω πραγματικά να το διαβάσετε ως μια από τις καλύτερες προτάσεις της χρονιάς.