Μαθηματικές δολοφονίες στην Οξφόρδη
Ακολουθία, θεωρήματα, φιλοσοφία
Ο Γκιγέρμο Μαρτίνες γεννήθηκε στην Μπαχία Μπλάνκα της Αργεντινής το 1962. Σπούδασε Μαθηματικά στο Μπουένος Άιρες, όπου ζει από το 1985, με ένα διάλειμμα δυο ετών στην Οξφόρδη. Το πρώτο του μυθιστόρημα (Acerca de Roderer) εξυμνήθηκε από τους κριτικούς της χώρας του και μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων (La jungla sin bestias, Infieno grande) για τις οποίες βραβεύθηκε στην Αργεντινή. Με την «Ακολουθία της Οξφόρδης» απέσπασε το μεγάλο βραβείο Planeta, ενώ το βιβλίο μεταφράστηκε σε 15 γλώσσες.
Ένας νεαρός Αργεντινός φοιτητής φτάνει στην Οξφόρδη για να συνεχίσει τις σπουδές του στα μαθηματικά. Ενώ βρίσκεται ακόμα σε στάδιο προσαρμογής, ξαφνικά ένα απόγευμα συναντά στην κύρια είσοδο του κτιρίου, όπου διαμένει, τη μεγαλύτερη μαθηματική ιδιοφυία. Μπαίνοντας μέσα αντικρίζουν μαζί το πτώμα της ηλικιωμένης σπιτονοικοκυράς. Ο δολοφόνος έχει αφήσει ένα σημείωμα με ένα στοιχείο. Σίγουρα πρόκειται για ακολουθία στοιχείων, κανείς όμως, ούτε οι δύο επιστήμονες, ούτε η αστυνομία, μπορούν να ακολουθήσουν τα ίχνη του δολοφόνου. Ο δεύτερος φόνος ενός ηλικιωμένου ετοιμοθάνατου και το δεύτερο στοιχείο που ανακαλύπτεται, μπερδεύει ακόμα περισσότερο τους δυο ήρωες. Η τρίτη δολοφονία εκτελείται κατά την διάρκεια μιας συναυλίας μπροστά στα μάτια δεκάδων ανθρώπων. Κι όμως, κανένας δεν φάνηκε να πλησιάζει τον γέρο μουσικό στο πίσω μέρος της ορχήστρας. Το τρίτο στοιχείο δεν διευκολύνει καθόλου την έρευνα για την ταυτότητα του δράστη. Η τέταρτη και τελευταία δολοφονία είναι μαζική, ένα λεωφορείο με αυτιστικά παιδιά πέφτει στο ποτάμι. Η κοινή γνώμη θορυβείται, όμως ο δολοφόνος δεν αποκαλύπτεται. Όλα επιστρέφουν σταδιακά στην κανονική ροή τους, ώσπου λίγες ημέρες μετά ο νεαρός φοιτητής θα καταλάβει τη σημασία της ακολουθίας.
Ο Γκιγέρμο Μαρτίνες σκηνοθετεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με αριστοτεχνικό τρόπο, κάνοντας τον αναγνώστη να μην μπορεί να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι άρτια, ενώ η πρωτοπρόσωπη αφήγηση τοποθετεί τον αναγνώστη στο κέντρο της εξέλιξης των γεγονότων. Η ροή του κειμένου είναι τάχιστη, ενώ οι γρήγορες εναλλαγές καταστάσεων, χαρακτήρων και σκηνικών είναι συναρπαστικές, χωρίς να κουράζουν τον αναγνώστη. Το ύφος και η γλώσσα του συγγραφέα, ακόμα και στους επιστημονικούς όρους είναι απλή και προσιτή στον καθένα.
Η «Ακολουθία της Οξφόρδης» είναι ένα άριστα δομημένο αστυνομικό μυθιστόρημα, που συναρπάζει ακόμα και τους δύσπιστους στο είδος, ενώ η μεταφράστρια του βιβλίου Ελισώ Λογοθέτη καταφέρνει να διατηρήσει ακέραια και έντονη την αγωνία για την έκβαση της ιστορίας.