«Στη ζωή, έρχεται πάντα μια στιγμή που κάθε άνθρωπος παύει να ασχολείται με τους άλλους και αρχίζει να ενδοσκοπεί. Αν η ύπαρξή του κυλήσει χωρίς να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι αυτή η διαδικασία, του αξίζει η συμπόνια μας.

Κάποια μέρα, ο χρόνος θα ρίξει φως σε τούτη την ιστορία. Και τότε καθένας μας θα τα ξεκαθαρίσει με τον εαυτό του» (σελ. 295)

Ο Πιερ Ασουλίν γεννήθηκε στην Καζαμπλάνκα το 1953. Είναι σύμβουλος έκδοσης και κριτικός βιβλίου, αρθρογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και μέλος της Ακαδημίας Goncourt. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων βιογραφίες, μυθιστορήματα, έρευνες και συνεντεύξεις. Το μυθιστόρημά του «Ένας πύργος στη Γερμανία, Ζιγκμαρίνγκεν» τιμήθηκε με το βραβείο της Έκθεσης Βιβλίου της Γενεύης (2014).

Τον Ιούνιο του 1940 η Γαλλία βρέθηκε στα χέρια της χιτλερικής Γερμανίας, και διαιρέθηκε σε τρία τμήματα, το βόρειο και δυτικό ανήκε στη γερμανική κατοχή, ενώ ένα μικρό τμήμα της νοτιοανατολικής Γαλλίας ανήκε στη φασιστική Ιταλία. Το υπόλοιπο τμήμα διοικούνταν από γαλλική κυβέρνηση υπό τον στρατάρχη Πεταίν, η οποία συνεργαζόταν με τη χιτλερική διοίκηση. Η κυβέρνηση του Πεταίν είχε την έδρα της στο Βισύ.

Το εν λόγω μυθιστόρημα του Ασουλίν έχει ως πρωταγωνιστές την κυβέρνηση δωσιλογων του Βισύ, με τον στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν, τον Πιερ Λαβάλ, τους υπουργούς τους, αρκετούς πολιτοφύλακες, και δύο χιλιάδες Γάλλους πολίτες οι οποίοι τους ακολούθησαν κατά τη φυγή, ανάμεσά τους και ο μεγάλος συγγραφέας, αντισημίτης, Σελίν. Το φθινόπωρο του 1944 η κυβέρνηση του Βισύ καταφεύγει στον πύργο Ζιγκμαρίνγκεν της πριγκιπικής οικογένειας των Χοεντσόλερν, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη της Γερμανίας. Ο πύργος αυτός αποτελεί τον χώρο δράσης του μυθιστορήματος, όπου διαμένει για οκτώ μήνες η γαλλική κυβέρνηση του Βισύ έπειτα από απόφαση του Χίτλερ, ο οποίος τους παρέχει ένα καταφύγιο. Εν μέσω πολέμου οι ηττημένοι Γάλλοι απολαμβάνουν την προστασία του. Ωστόσο, στο διάστημα αυτό ελπίζουν σε μια νίκη των ναζί και συμπεριφέρονται με έπαρση. Ο Γερμανός αρχιοικονόμος (της οικογένειας των Χοεντσόλερν που εκδιώχθηκε), Γιούλιους Στάιν, είναι ο αφηγητής της ιστορίας που εξελίσσεται μέσα στα κλειστά όρια του πύργου. Το προφίλ του είναι μυστηριώδες, δε μιλάει πολύ, αλλά γνωρίζει τα πάντα. Είναι κλειστός και απομονωμένος, με έναν αυστηρό επαγγελματισμό. Παρακολουθούμε μέσα από τη ματιά του τις τελευταίες μέρες της εξόριστης γαλλικής κυβέρνησης των δωσίλογων του Φιλίπ Πεταίν, με τις παρασκηνιακές διεργασίες, σκιαμαχίες, μικρότητες, και διαφόρων ειδών συνωμοσίες. Οι ιστορικές προσωπικότητες απογυμνώνονται από κάθε μεγαλείο.

Ο συγγραφέας κινείται ανάμεσα στα αληθινά περιστατικά και τη μυθοπλασία, δεν εστιάζει τόσο στην επίσημη ιστορία, αλλά σε παρασκηνιακές μικρές ιστορίες όπως τις αφηγείται ο αρχιοικονόμος του πύργου. Η πλοκή είναι εξαιρετικά απλή, οι λεπτομέρειες κυριαρχούν παντού, εκπέμπουν μια δυναμική και κάνουν την αφήγηση συναρπαστική. Ο αναγνώστης απολαμβάνει την εξαιρετική μετάφραση της Μαρίζας Ντεκάστρο.