Σχέδιο: Αλέκος Παπαδάτος, Annie Di Donna

«Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα, που εγγυάται πως δεν θα κυβερνηθούμε καλύτερα από αυτό που μας αξίζει»

George Bernard Shaw

Πολύ καιρό περίμενα τη νέα δουλειά της φοβερής ομάδας του Logicomix. Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία. Είναι μεγάλη χαρά μου να παρουσιάσω το νέο graphic novel «Δημοκρατία», γιατί είναι απλά εξαιρετικό!

Η ιστορία αρχίζει με τις εξελίξεις στην Αθήνα στις αρχές του 5ου αιώνα. Η πόλη βρίσκεται σε πόλεμο και οι βαθύτερες αιτίες έχουν διχάσει τους κατοίκους πριν από τη μάχη τους με έναν επικίνδυνο εχθρό. Εμείς βλέπουμε την ιστορία μέσα από τα μάτια του Λέανδρου, ενός νεαρού αγγειογράφου, ο οποίος έζησε όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στην παρούσα μάχη.

Ο συγγραφέας με φλας μπακ στο παρελθόν, μας παρουσιάζει από τα παιδικά χρόνια του Λέανδρου και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από τότε στην τοπική κοινωνία, τον θάνατο του πατέρα του από αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις, τις εξελίξεις και τη ζωή στην ίδια την πόλη και την πορεία του μέχρι να βρει τον εαυτό του και να κατανοήσει το τι πραγματικά συμβαίνει κυρίως μέσα από όλα αυτά που θα ζήσει. Μια ζωή γεμάτη κίνδυνο, εξέλιξη (που είναι το καλό που έχουν τα νέα άτομα, να προχωρούν πάντα μπροστά), αμφιβολίες, εμπειρίες, μάχες και αποφάσεις βουτηγμένες σε αίμα, το ίδιο αίμα που θα φέρει τη γέννηση κάτι καινούργιου.

Οι φρικαλεότητες των τυραννικών καθεστώτων, η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πολιτεύματος και τελικά η δημιουργία της δημοκρατίας κυρίως από τύχη παρά αναγκαιότητα καθώς και από συγκυρίες και θυσίες ανθρώπων που έμειναν πιστοί στον σκοπό τους: να αλλάξουν ην κατάσταση.

Ο συγγραφέας με πρόθεση να κρατήσει την εξιστόρηση απλή και σαφή, δεν μπλέκεται σε πολλές ιστορικές λεπτομέρειες. Παρουσιάζει αντίθετα όλα εκείνα τα γεγονότα που αποτέλεσαν τις αιτίες για  τη δημιουργία της δημοκρατίας. Από τις μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα, στα τυραννικά καθεστώτα, τις μάχες για την ανατροπή τους, τον ρόλο των θεών και τον ρόλο εκείνων των ανθρώπων που πολέμησαν για μια πιο δίκαια προς το κοινό καλό κοινωνία.

Το σχέδιο του Αλέκου Παπαδάτου και της Annie Di Donna είναι θαυμάσιο, γεμάτο διαφορετικούς χαρακτήρες, έντονα χρώματα και μια αρκετά πιστή αναπαράσταση της αρχαίας Αθήνας. Πολλοί θα παρατηρήσουν ότι το στιλ του Παπαδάτου είναι περισσότερο καρτουνίστικο, αυτό όμως προωθεί καλύτερα το σενάριο και την αφήγηση.

Η ιδέα της δημοκρατίας πάντα αποτελούσε ένα μεγάλο ερώτημα. Ως σύστημα που θεωρείται το καλύτερο, αφήνει ερωτήματα για τη θέση του ατόμου μέσα σε αυτό, για το πόσο τελικά λειτουργεί σωστά και κατά πόσο οι αντικειμενικές πραγματικότητες της κάθε εποχής και κοινωνίας το επηρεάζουν. Από την άλλη θέτει και το εύστοχο ερώτημα τι πραγματικά γεννιέται από τη συνεχή ειρήνη και ευημερία!

Το «Δημοκρατία» εμβαθύνει σε αυτά τα ερωτήματα και θέτει πολύ εύστοχα και μερικά ακόμα. Πραγματικά αξίζει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη.