«Όταν ήμουν δεκαεπτά ετών, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, επηρεαζόμουν βαθιά από τη μιζέρια και την αθλιότητα της ζωής, όπως και ο Βούδας όταν στα νιάτα του είδε την αρρώστια, τα γηρατειά, τον πόνο και τον θάνατο» (σελ. 41).

«Κανείς θρησκευόμενος δεν φτάνει να ασχοληθεί με τη φιλοσοφία· δεν τη χρειάζεται. Όποιος φιλοσοφεί πραγματικά δεν είναι θρησκευόμενος· πορεύεται χωρίς προστατευτικό δίχτυ, επικίνδυνα μα ελεύθερα»

Άρτουρ Σοπενχάουερ (απόσπασμα από το βιβλίο, σελ.84)

O Peter B. Lewis έχει διδάξει φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, με πολλές δημοσιευμένες μελέτες και έχει επιμεληθεί την έκδοση Wittgenstein, Aesthetics and Philosophy (2004). Ο Γερμανός καθηγητής πανεπιστημίου, φιλόσοφος συγγραφέας και μουσικολόγος Άρτουρ Σοπενχάουερ γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1788 στην ελεύθερη πόλη του Ντάντσιχ (σημ. Γκντανσκ, στην Πολωνία) και πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου 1860 στη Φρανκφούρτη. Ήταν γιος του εμπόρου Χάινριχ Φλόρις Σοπενχάουερ και της Γιοχάνα Σοπενχάουερ, το γένος Τροζίνερ και είχε μια μικρότερη αδελφή, την Λουίζε Αντελαΐντε, γνωστή ως Αντέλε. Στα είκοσί του χρόνια συνειδητοποίησε ότι είχε ιδιαίτερη κλίση στη φιλοσοφία, ενώ καταλυτικό σταθμό στη μετέπειτα πεσιμιστική ιδέα περί ζωής διαδραμάτισε η αυτοκτονία του πατέρα του το 1805. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των φιλοσοφικών του αναζητήσεων αποτελεί το απόσπασμα από το αριστουργηματικό θεατρικό δράμα του Πέδρο Καλντερόν δε λα Μπάρκα, Η ζωή είναι όνειρο, 1635:

«Τι είναι η ζωή; Μια τρέλα.

Τι είναι η ζωή; Μια ψευδαίσθηση,

μια σκιά, μια μυθοπλασία,

και το μεγαλύτερο κέρδος είναι μικρό·

γιατί όλη η ζωή είναι ένα όνειρο,

και τα όνειρα δεν είναι τίποτε άλλο από όνειρα» (σελ. 17).

Το κυριότερο έργο του, «Ο κόσμος ως βούληση και ως παράσταση», προς το τέλος της ζωής του έως και σήμερα θεωρείται φιλοσοφικό αριστούργημα και πραγματεύεται με εύγλωττο ύφος, χωρίς την πομπώδη γραφή άλλων Γερμανών φιλοσόφων του 19ου αιώνα, τη λύση στον γρίφο της ύπαρξης. Με εξαιρετική σαφήνεια, πρωτόγνωρη ευθύτητα για την εποχή του και με τη χαρισματική ευφυΐα του επιχείρησε μέχρι το τέλος της ζωής του, ως ιεραπόστολος (όπως είχε αυτοχαρακτηριστεί), να φέρει την αλήθεια στην ανθρώπινη φυλή. Παρουσίασε στο κοινό τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει ως κύριο κίνητρο της δράσης των ατόμων η Βούληση και η ανεκπλήρωτη φύση των ανθρώπινων επιθυμιών, σωματικών, υλικών, συναισθηματικών και πνευματικών. Λάτρεψε τις Πλατωνικές Ιδέες, συνέχισε το έργο του Καντ και διέδωσε πρώτος στην Ευρώπη την ινδική φιλοσοφία, τον Βουδισμό και τις Ουπανισάδες, τα ινδουιστικά ιερά κείμενα που επεξηγούσαν τις Βέδες, τους αρχαίους σανσκριτικούς ιερούς ύμνους και τελετουργικούς στίχους.

Η βιογραφία αποτελείται από τις συντομογραφίες, την εισαγωγή και ακολουθούν οκτώ κεφάλαια. Στη συνέχεια παρατίθενται οι βιβλιογραφικές παραπομπές, η βιβλιογραφία από δευτερογενείς πηγές και οι ευχαριστίες του συγγραφέα. Το Close σχολιάζει ότι το έργο αφορά οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη μουσική, τη λογοτεχνία και τις τέχνες καθώς και όσους στοχάζονται πάνω στα αιώνια ερωτήματα για το νόημα της ζωής (από το οπίσθιο αυτί του βιβλίου). Ο Σοπενχάουερ αφιέρωσε την ενήλικη ζωή του στη διαμόρφωση μιας φιλοσοφίας για τον κόσμο, μια φιλοσοφία που θα ωφελούσε την ανθρωπότητα παρέχοντας μια λύση στο αίνιγμα της ύπαρξης. Αν και κράτησε μια απαισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή, ο φιλόσοφος υποστήριζε στην πραγματικότητα τρόπους –μέσω καλλιτεχνικών, ηθικών και ασκητικών μορφών συνειδητοποίησης– για να ξεπεράσει μια απογοητευτική και βασικά οδυνηρή ανθρώπινη κατάσταση. Παρόλο που τα έργα του ήταν σαφή και επιμελώς τεκμηριωμένα, δίχως βαρύγδουπες προτάσεις και δυσνόητες έννοιες, η φιλοσοφία του αγνοήθηκε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ωστόσο, πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό του, οι ιδέες του αναγνωρίστηκαν και διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο από διανοούμενους, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Το όνομά του έγινε συνώνυμο του φιλοσοφικού μεγαλείου. Αυτή η νέα κριτική βιογραφία παρέχει μια συνοπτική εισαγωγή στη ζωή και το έργο του Γερμανού φιλόσοφου του 19ου αιώνα, τοποθετώντας τα κύρια δόγματα της φιλοσοφίας του στο πλαίσιο της ζωής του. Ο καθηγητής και μελετητής Peter B. Lewis περιγράφει και εξηγεί όλα τα σημαντικά γεγονότα, καθώς και τις ιδέες του φιλόσοφου για το νόημα της ζωής, τη φύση της τέχνης, τη θρησκεία και την ηθική. Επίσης, συνδέει τις ιδέες του Σοπενχάουερ με το πνευματικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της Γερμανίας στις αρχές του 19ου αιώνα. Η φιλοσοφία του ήταν πάντα ένα ιδιαίτερος πόλος έλξης για όσους αναρωτιούνται για το νόημα της ζωής, καθώς και για όσους ενδιαφέρονται για τη μουσική, τη λογοτεχνία και τις εικαστικές τέχνες. Απεικονισμένος με πορτρέτα και φωτογραφίες του φιλόσοφου, καθώς και της οικογένειάς του και των συγχρόνων του, ο Σοπενχάουερ θα προσελκύσει όλους αυτούς τους αναγνώστες, καθώς και μαθητές και μελετητές τόσο του ίδιου όσο και της φιλοσοφίας του 19ου αιώνα.