Ένα θεολογικό μυθιστόρημα ή μια ιστορική αναφορά

Το συγκεκριμένο έργο δεν έχει συγγραφέα, οπότε θεωρήσαμε δέον να αναφερθούμε στις δυο μεταφράστριες και επιμελήτριες του κειμένου. Η Δέσποινα Ιωσήφ σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ειδικεύτηκε στην ιστορία της Ύστερης Αρχαιότητας, ενώ διδάσκει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η Μαρώ Τριανταφύλλου σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σημειολογία και φιλοσοφία της τέχνης στο Παρίσι. Είναι συγγραφέας και διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση.

Το εν λόγω βιβλίο, το οποίο γράφτηκε στα ελληνικά, εξιστορεί τις περιπέτειες της Θέκλας από τη στιγμή της μεταστροφής της στο χριστιανισμό και έως το θάνατό της. Ο Απόστολος Παύλος καταφτάνει στο Ικόνιο. Εκεί τον φιλοξενεί ο Ονησίφορος, ενώ ο Παύλος αρχίζει να μιλάει για τον Ιησού Χριστό. Σ’ ένα γειτονικό σπίτι, ακούει διαρκώς τις ομιλίες του η νεαρή Θέκλα, παρατώντας πλήρως τις ετοιμασίες για τον επικείμενο γάμο της, ο οποίος δεν αργεί να διαλυθεί. Έκτοτε η Θέκλα ακολουθεί πιστά τον – νέο για εκείνη – Θεό της και μπλέκεται σε μια σειρά από δοκιμασίες, από τις οποίες, με τη βοήθεια της πίστης της, θα βγει αλώβητη. Μολονότι βρίσκεται ορισμένες φορές αντιμέτωπη με τον ίδιο το θάνατο, εκείνη δεν φοβάται. Προσεύχεται. Όσο για το τέλος της ιστορίας της Θέκλας, υπάρχουν διάφορες εκδοχές, οι οποίες επ’ ουδενί δεν αποδυναμώνουν ή αποπροσανατολίζουν το κύριο νόημα του κειμένου.

Σκοπός του άγνωστου – ή της άγνωστης – συγγραφέα, όπως αναφέρουν και οι δύο επιμελήτριες, είναι να δημιουργήσει πρότυπο για μίμηση. Άλλωστε, η Θέκλα είναι η γυναίκα πρωτομάρτυς. Η συγκεκριμένη έκδοση χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική δουλειά, όχι μόνο στη μετάφραση, αλλά και στις σημειώσεις, που βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα το κείμενο, χρονικά και ιστορικά. Εκτός από τις εμπεριστατωμένες ιστορικές αναφορές, γίνεται και διεξοδική ανάλυση των προσώπων και της γλώσσας του κειμένου. Οφείλω να πω ότι μου θύμισε κατά πολύ πανεπιστημιακό σύγγραμμα και ότι παρουσιάζει μια εξίσου, αν όχι καλύτερα, προσεγμένη εργασία. Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι η μεγάλη εισαγωγή, η οποία, ενώ παραθέτει όλα τα στοιχεία από κάθε πλευρά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, ότι ενδεχομένως να κουράσει τον απλό αναγνώστη.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που παρουσιάζεται, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, για πρώτη φορά στα ελληνικά. Πραγματικά, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι τόσο για την ιστορία αυτή καθαυτή, αλλά κυρίως για την ανάλυσή του που επιμελώς έχουν κάνει η Δέσποινα Ιωσήφ και η Μαρώ Τριανταφύλλου.