Η ισχύς του μύθου και του εγκλήματος                                         

Ο όρος Αμαρόκ απαντάται στη μυθολογία/θρησκεία των Ινουίτ και αναφέρεται σε έναν γιγάντιο λύκο ο οποίος, σε αντίθεση με τα άλλα είδη λύκων που κυνηγούν σε αγέλες, κυνηγά μόνος του όσους αφελώς αισθάνονται ασφαλείς στα παγωμένα δάση. Αυτός ο μύθος αποτελεί την πηγή έμπνευσης στο έκτο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση με τον τίτλο «Αμαρόκ», το πέμπτο με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή της αστυνομίας του Έρεμπρο, Άντερς Οικονομίδη.

Δώδεκα χρόνια πριν, ένα αποτρόπαιο έγκλημα είχε συγκλονίσει το Χέλεφορς. Μια δεκαεξάχρονη μαθήτρια βρέθηκε δολοφονημένη με φρικτό τρόπο στις τουαλέτες του σχολείου της. Έπειτα από έρευνες, οι αρχές οδηγήθηκαν στη σύλληψη του Φαϊζάλ Αμπντί, ο οποίος λίγο αργότερα ομολόγησε το έγκλημά του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Όλοι θεωρούν ότι ο ένοχος έχει επιτέλους τιμωρηθεί, ώσπου μια μέρα η γυναίκα του Φαϊζάλ αυτοκτονεί και αφήνει πίσω της ένα σημείωμα που γράφει μόνο μια λέξη: «Αθώος». Αυτό το σημείωμα προβληματίζει τον επιθεωρητή Οικονομίδη και την ομάδα του, ο οποίος αρχίζει να σκαλίζει αυτή την παλιά υπόθεση. Αυτά που θα βρει τον προβληματίζουν έντονα: περιστασιακά στοιχεία, λανθασμένοι ανακριτικοί χειρισμοί, προκατειλημμένοι αστυνομικοί και δικαστικοί και ένας καταδικασμένος άντρας που δεν μπορεί να θυμηθεί εάν έχει διαπράξει το έγκλημα ή όχι. Έτσι, μια τυπική έρευνα για αυτοκτονία μετατρέπεται σε μια απρόσμενη έρευνα για ένα έγκλημα –ή πιο σωστά για μια σειρά εγκλημάτων– του παρελθόντος.

Ο συγγραφέας με πολλή άνεση στήνει αμέσως το σκηνικό του και τοποθετεί την ομάδα των αστυνομικών σε αυτό, μια ομάδα δεμένη και έμπειρη. Αυτή τη φορά τους φέρνει αντιμέτωπους με ένα έγκλημα που έχει διαπραχθεί πριν από δώδεκα χρόνια, έχει ήδη επιλυθεί, αλλά μάλλον κάτι δεν έγινε σωστά, αφού οι συνέπειες αυτού του εγκλήματος φαίνεται να εξακολουθούν να καταστρέφουν ζωές. Ψάχνοντας τη ζωή του θύματος πέφτουν πάνω σε άλλα εγκλήματα: εφηβικές αντιζηλίες που οδηγούν σε bullying, βιασμοί και βασανιστήρια που δεν καταγγέλλονται ποτέ, χρήση ουσιών. Παλιοί συμμαθητές και καθηγητές καλούνται σε ανάκριση, μυστικά ξεσκεπάζονται και ένας ιστός περίεργων δεσμών και μυστικών αρχίζει να αποκαλύπτεται. Σε μια παράλληλη αφήγηση, όμως, ο αφηγητής οδηγεί τον αναγνώστη στο μυαλό του θύτη, αυτού που φέρει το όνομα Αμαρόκ, που βιώνει τον μύθο του γιγάντιου λύκου για να μπορέσει να επιβιώσει, που πριν γίνει θύτης υπήρξε μόνο θύμα και μέσω της ισχύος του μύθου κατάφερε να σωθεί. Μύθος και φρικτή πραγματικότητα συναντιούνται σε ένα κυνήγι που θα οδηγήσει σε πολλαπλούς θύτες και σε συνεχόμενες ανατροπές.

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης έχει έναν ολοκληρωμένο κόσμο στο μυαλό του, με τα πραγματικά του προβλήματα και τα πραγματικά του εγκλήματα. Κινεί τους ήρωές του με άνεση μέσα στο λογοτεχνικό του σύμπαν και τους αναγκάζει να κοιτάξουν όλη την ασχήμια του κόσμου τους, να την ανεχτούν για να μπορέσουν να φτάσουν στη λύση. Και όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε μια γρήγορη και ενδιαφέρουσα αφήγηση, που δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να αφήσει το βιβλίο.