Εικονογράφηση: Μάγδα Λεβίνοβιτς

Το «Αλέμ Τσιγκί», το πρώτο παραμύθι της Θωμαΐδος-Ισμήνης Χαρίλα, εντάσσεται στην κατηγορία των κλασικών παραμυθιών. Των παραμυθιών του παλιού καλού καιρού.

Η ιστορία είναι απλή, αλλά τόσο μαγευτική για τα παιδιά, καθώς ακούνε για φτωχές κοπέλες, παλικάρια, που καλούνται να φέρουν εις πέρας δύσκολες αποστολές, κακές πεθερές κ.ά. και μένουν με το στόμα ανοιχτό. Τα κορίτσια γιατί έχει πρίγκιπες και φτωχές κοπέλες, τα αγόρια γιατί έχει άθλους, το αγόρι διατάζεται να βρει και να φέρει στο παλάτι το Αλέμ Τσιγκί, κάτι που κανείς ως τώρα δεν έχει κατορθώσει.

Στο παραμύθι πουθενά δεν προσδιορίζεται επακριβώς ο χρόνος της ιστορίας (πριν από πολλά χρόνια), ούτε ο τόπος (μέσα στο δάσος), ενώ οι ήρωές του παρουσιάζονται μόνο με τις ιδιότητές τους, πουθενά δεν ονοματίζονται (κοπέλα, νεράιδα του δάσους, πρίγκιπας). Περιέχει και στοιχεία φαντασιακά, μη ρεαλιστικά, από αυτά που συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια (το ποτάμι στερεύει και η συκιά μικραίνει, όταν ακουστούν τα κατάλληλα λόγια).

Οι πολύ όμορφες ζωγραφιές, που συνοδεύουν το κείμενο, αντλούν τη θεματολογία τους από την ίδια την ιστορία και πραγματικά τη ζωντανεύουν.

Ένα παραμύθι, από τα παλιά, που εξάπτει το ενδιαφέρον των παιδιών και τα κάνει να ονειρεύονται. Διαβάζεται ιδανικά το βράδυ, πριν από τον ύπνο, για όνειρα γλυκά.