Facebook-πραγματικότητα σημειώσατε… (;)

Ο Στέφανος Μανωλάς πληροφορείται τον ξαφνικό θάνατο της άγνωστής του Μαριαλένας Χαλκίδου και σοκάρεται. Η θλιβερή είδηση του γίνεται εμμονή. Αρχίζει να ψάχνει και να μαθαίνει τα πάντα γύρω από το άτομό της. Μπαίνει στο προφίλ της στο facebook, χαζεύει με τις ώρες τις φωτογραφίες της, μέχρι και αίτημα φιλίας της κάνει – κατά λάθος. Το παραπάνω αίτημα όμως γίνεται δεκτό και σύντομα αρχίζει να λαμβάνει μηνύματα από τη «Marialena Xalkidou», να συνομιλεί μαζί της. Τα πράγματα μάλλον κάπου έχουν στραβώσει και κάτι δεν πάει καλά, ε; Τι συμβαίνει αλήθεια;

Τα social media, το facebook, η τηλεόραση και ό,τι συνεπάγονται αυτά, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία στήνεται το στόρι. Με κοφτό γρήγορο ρυθμό, μικρές προτάσεις και διαλόγους όμοιους με ατάκες. Με σύντομες σκηνές, που παραπέμπουν σε δακτυλογραφημένο σενάριο ταινίας μαζί με τις οδηγίες για τους ηθοποιούς. Σε τρίτο πρόσωπο.

Με κυκλική και αναδρομική αφήγηση ο Θανάσης Χειμωνάς στη νουβέλα του «Αίτημα φιλίας» μας λέει μια παράξενη ιστορία που εκτυλίσσεται στη σύγχρονη Αθήνα και καταπιάνεται με καίρια θέματα, όπως η δυσκολία εξεύρεσης εργασίας, η «γοργή» και «κοφτή» επικοινωνία χωρίς εμβάθυνση και η διαρκής βιασύνη όλες τις ώρες της ημέρας, το μικρόβιο της «αναγνωρισιμότητας» –μόνο και μόνο επειδή κάποιος παρουσιάζει ένα τηλεπαιχνίδι, γίνεται σταρ– και το «ατού» του επειδή κάποιος είναι  π.χ. γιατρός, είναι αυτόματα και μορφωμένος, κάποιου ανώτερου επιπέδου και έξυπνος.

Παράλληλα καταπιάνεται και με το παρελθόν που κάποιες φορές πονάει –πώς θα γινόταν άλλωστε διαφορετικά;–, και τα φαντάσματά του, από τα οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει ό,τι κι αν κάνει, όσο «φυσιολογικός» κι αν γίνει, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Μια ιστορία σύγχρονη, που πιάνει τον παλμό της εποχής μας, υποψήφια να συμβεί στον καθένα μας, αλλά και τόσο διαχρονική παράλληλα.