Λαογραφικός τρόμος

Ο Κωνσταντίνος Κέλλης γεννήθηκε το 1985 στην Ξάνθη και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Δημιουργική Γραφή σε δυο πόλεις γεμάτες φαντάσματα, τη Θεσσαλονίκη και το Εδιμβούργο. Η αγάπη του για τη Λογοτεχνία του Φανταστικού τον οδήγησε στη συγγραφή ιστοριών τρόμου και μυστηρίου. Από το 2008 κι έπειτα η δουλειά του διακρίνεται συνεχώς σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ πολλά διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Σουηδία ως καθηγητής αγγλικών. To 2013 κυκλοφόρησε η συλλογή βραβευμένων διηγημάτων «Το φως μέσα μου» (εκδόσεις Momentum), το 2014 το μυθιστόρημα «Νεκρή γραμμή» (εκδόσεις Κλειδάριθμος) και το 2016 «Η σκιά στο σπίτι» (εκδόσεις Κέδρος).

Η Ηλιάνα Αχτάρη έχει επιστρέψει από τη Σουηδία για να φροντίσει την ετοιμοθάνατη μητέρα της. Ζει μαζί της σ’ ένα παλιό αρχοντικό της Ξάνθης και οι ώρες περνούν δύσκολα για την Ηλιάνα, αφού η μητέρα πότε ζει στο παρόν και πότε σ’ έναν κόσμο πέρα από τον πραγματικό. Μέχρι τη στιγμή που η μητέρα της πεθαίνει και η Ηλιάνα αποφασίζει να εγκαταλείψει το παλιό αρχοντικό και την πόλη. Ο Στέφανος Αργυρίου, θρήσκος, κατατρύχεται από ενοχές και από τα απομεινάρια ενός έρωτα που δεν πρόλαβε να καρποφορήσει. Αναζητώντας πολλές φορές στην πίστη του τη σωτηρία και τη λύτρωση ο Στέφανος φεύγει από την Κομοτηνή για να σωθεί.

Οι δυο τους συναντώνται σ’ ένα άδειο τρένο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Στα βαγόνια του τρένου θα αντιμετωπίσουν τους δαίμονες που κρύβονται στο έρεβος της ψυχής τους, πρόσωπα που εμφανίζονται από το παρελθόν, φιγούρες που φέρνουν στην επιφάνεια  τον φόβο που είχαν θάψει βαθιά μέσα τους. Προκειμένου να αποφύγουν τον τρόμο που τους κυνηγά στα άδεια βαγόνια του τρένου, φτάνουν σ’ έναν τόπο στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας, ένα μέρος ομιχλώδες όπου ο θάνατος καραδοκεί.

Ο Κωνσταντίνος Κέλλης, μετά το εξαιρετικό μυθιστόρημα «Η σκιά στο σπίτι», επιδίδεται και στο παρόν βιβλίο στο χαρακτηριστικό που γνωρίζει πολύ καλά: τον λαογραφικό τρόμο. Τριτοπρόσωπη αφήγηση, πλούσιο λεξιλόγιο, χαρακτήρες άρτια στοιχειοθετημένοι, πλοκή δομημένη σε κεφάλαια που οικοδομείται προσεκτικά σε κάθε παράγραφο, αποτελούν ορισμένα χαρακτηριστικά του κειμένου. Ο Κέλλης στο εν λόγω βιβλίο παρουσιάζεται ακόμα πιο ώριμος στη γραφή του, με πιο λογοτεχνικό ύφος, λέξεις που δεν παρασύρονται στην ορμή του λόγου και της ιστορίας, στατικές σκηνές που παρέχουν στον αναγνώστη τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να αφομοιώσει όσα προηγήθηκαν και να προετοιμαστεί για όσα έπονται. Οι «Άγιοι Τίποτα» έχουν πολλά υποστρώματα ανάγνωσης, καθώς ο συγγραφέας διαχειρίζεται ιδανικά όχι μόνο το υλικό του, αλλά και το πλαίσιο στο οποίο τοποθετεί την ιστορία του, την ελληνική επαρχία. Ο μεταφυσικός λαογραφικός τρόμος του Κέλλη κερδίζει διαρκώς ολοένα και περισσότερους αναγνώστες, τοποθετώντας τον στους καλύτερους του είδους.