Εγκλήματα πάθους στη Βόρεια Ελλάδα

Ο Δημήτρης Κεραμεύς -γεννημένος το 1965 στην Καβάλα-, έχει εκδώσει πέντε μυθιστορήματα μέχρι στιγμής και μάλιστα το 2002 έλαβε Έπαινο Μυθιστορήματος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Παράλληλα, αρθρογραφεί σε εφημερίδα της Καβάλας, ενώ το 1999 ίδρυσε τη Θεατρική Μηχανή και συνεργάστηκε με το Φαλακρό Θέατρο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας, τη θεατρική ομάδα του ΤΕΙ.

Η ιστορία στο «Αυτός που είχε» εκτυλίσσεται στην Καβάλα. Εκεί έχει μετακομίσει ο Αλέξανδρος Κάππας, ο οποίος είναι Ιδιωτικός Αναζητητής – και όχι ιδιωτικός ντετέκτιβ. Ο Κάππας είναι μια παράξενη φιγούρα έτσι όπως περπατά με την καπαρτίνα του και το καπέλο του, σαν άλλος Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, μια φωτογραφεία του οποίου βρίσκεται πάνω στο γραφείο του. Εξαρτημένος από το ποτό και από τη βραχνή φωνή μιας ραδιοφωνικής παρουσιάστριας, της Γιώτας, περνά τις μέρες του άσκοπα. Όταν δέχεται μια πρόσκληση για να παρακολουθήσει την πρεμιέρα της παράστασης στην οποία πρωταγωνιστεί η τοπική σταρ Θώμη Αγγελίδου, δεν είναι προετοιμασμένος για όσα θα συμβούν. Στο διάλειμμα της παράστασης η πρωταγωνίστρια βρίσκεται με κομμένο το λαιμό. Η αστυνομία δέχεται τη συνδρομή του και ο Κάππας αρχίζει να σκαλίζει την υπόθεση. Λίγες μέρες αργότερα, ένας από τους μάρτυρες, ένας γλύπτης, ανακαλύπτεται νεκρός με έναν οψιδιανό καρφωμένο στο κεφάλι. Η ιστορία περιπλέκεται περισσότερο, όταν προσπαθώντας να εξηγήσει το παρελθόν της ηθοποιού πηγαίνει να επισκεφτεί τον πατέρα της στη Θάσο και βρίσκεται μπροστά σε μια διπλή δολοφονία. Ποιος είναι αυτός που βρίσκεται συνέχεια ένα βήμα μπροστά του και τι ρόλο παίζει στην ιστορία η κοπέλα με τη βραχνή φωνή;

Το μυθιστόρημα έχει ως αφηγητή τον Αλέξανδρο Κάππα, έναν αναξιόπιστο αφηγητή αφού είναι συχνά μεθυσμένος, αλλά αυτό το γεγονός προσδίδει έναν ακόμα τόνο μυστηρίου στην ιστορία, η οποία είναι μια κλασική αστυνομική ιστορία, δομημένη γερά, με στοιχεία που θυμίζουν έντονα Αγκάθα Κρίστι – ιστορίες, μυστικά και εγκλήματα του παρελθόντος καθορίζουν αποφάσεις και γεγονότα του παρόντος. Ο συγγραφέας δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα ιστορία με έναν μάλλον απρόσμενο πρωταγωνιστή, συνομιλεί με τον Ρέημοντ Τσάντλερ -ο Αλέξαδρος Κάππας φαίνεται να έχει δημιουργηθεί για να είναι ο Έλληνας Φίλιπ Μάρλοου-, και εμπλουτίζει το βιβλίο με μια απρόσμενη ποιητική νότα μέσα από τα αποσπάσματα από την εκπομπή της Γιώτας. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η ζωντανή περιγραφή της Καβάλας, που την καθιστά έναν ακόμα πρωταγωνιστή σε αυτή την ιστορία.

Γρήγορο, ζωντανό, με αρκετό μυστήριο και έξυπνες ατάκες, το μυθιστόρημα «Αυτός που είχε» είναι ένα ευχάριστο, ανάλαφρο ανάγνωσμα που ανταμείβει τον αναγνώστη που κρύβει έναν Ιδιωτικό Αναζητητή μέσα του.