Ο εβραϊκής καταγωγής Βρετανός συγγραφέας, βραβευμένος κωμικός και σεναριογράφος για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και πρώην γιατρός (μαιευτήρας και γυναικολόγος) Άνταμ Κέι γεννήθηκε το 1980 στο Μπράιτον. Σπούδασε στο Dulwich College και στη συνέχεια σπούδασε Ιατρική στο Imperial College του Λονδίνου. Εργάστηκε για έξι χρόνια σε αρκετά νοσοκομεία πριν εγκαταλείψει την ιατρική εξαιτίας ενός τραγικού συμβάντος.

Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί το συγγραφικό ντεμπούτο του συγγραφέα (2017), το οποίο έχει μεταφραστεί σε 37 γλώσσες, ήταν για πάνω από ένα χρόνο στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ των Sunday Times, βρέθηκε στο νούμερο 1 της κατηγορίας μη μυθοπλαστικού έργου της δεκαετίας και στην πρώτη θέση της ίδιας κατηγορίας σε έκδοση ebook όλων των εποχών. Έχει πουλήσει πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχει κατακτήσει την κορυφή στην κατηγορία του διεθνούς μπεστ σέλερ με ρεκόρ πωλήσεων. Επίσης, διαθέτει 60.000 κριτικές 4* και 5* στο Goodreads και διακρίθηκε με εθνικά και λογοτεχνικά βραβεία. Το βιβλίο μεταφέρεται σε τηλεοπτική σειρά στο κανάλι BBC 2. Το 2019 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο: Twas the Nightshift Before Christmas. Έγινε αμέσως νούμερο 1 μπεστ σέλερ στους Sunday Times και πούλησε πάνω από 500.000 αντίτυπα σε λιγότερο από τρεις μήνες. Το 2020 εκδόθηκε το τρίτο βιβλίο υπό την επιμέλεια του συγγραφέα: Dear NHS: 100 Stories to Say Thank You, το οποίο έγινε κι αυτό αμέσως νούμερο 1 μπεστ σέλερ στους Sunday Times. Κατά το ίδιο έτος εκδόθηκε το πρώτο του παιδικό βιβλίο: Kays Anatomy. Πολύ συχνά περιοδεύει ανά το Ηνωμένο Βασίλειο δίνοντας παραστάσεις με θέμα το εν λόγω βιβλίο, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει πάνω από 200.000 θεατές. Διαμένει στο Chiswick του Δυτικού Λονδίνου με τον σύζυγό του και τηλεοπτικό παραγωγό του Game of Thrones, James Farell.

Γνωρίστε την καθημερινότητα του νεαρού γιατρού Άνταμ Κέι, που μόλις αποφοίτησε από την Ιατρική, και τον Αύγουστο του 2004 πιάνει δουλειά σε νοσοκομείο του Λονδίνου ως χειρουργός μαιευτήρας/γυναικολόγος στο πόστο του Ανειδίκευτου Ιατρού. Θα παρακολουθήσουμε την επαγγελματική ζωή και στιγμές της προσωπικής του ζωής, μέσα από ημερολογιακές καταχωρήσεις και καταγραφές των εμπειριών του, καθώς προάγεται σε Νέο Ειδικευόμενο, Παλαιό Ειδικευόμενο και Επιμελητή σε διάφορα νοσοκομεία του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 (λίγο καιρό πριν προαχθεί σε Διευθυντή), όπου και κρεμάει το στηθοσκόπιό του αλλάζοντας ριζικά καριέρα, μην αντέχοντας άλλο τα επακόλουθα μιας απαίσιας ημέρας. Αυτός ο εικοσιτετράχρονος γιατρός καλείται να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου, ενώ δουλεύει σε εξαντλητικές ημερήσιες και ατελείωτες νυχτερινές βάρδιες, επτά μερόνυχτα την εβδομάδα, άυπνος και νηστικός (εφόσον εργάζεται  97 ώρες την εβδομάδα) και φυσικά με ανύπαρκτη και αναπόφευκτα αυτοκαταστροφική προσωπική ζωή. Παράλληλα βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος και μόνος με ταυτόχρονα, κατεπείγοντα ιατρικά περιστατικά και με ηθικούς κυκεώνες, όπως πολύ εύστοχα κατονομάζει τα ηθικά και ιατρικά διλήμματα που τον κατατρώνε στις παράδοξες καταστάσεις που βιώνει. Ό,τι διασώθηκε την τελευταία στιγμή από τη ζωή του συγγραφέα ως ιατρού ήταν η «αναστοχαστική πρακτική», δηλαδή ο εκπαιδευτικός του φάκελος, οι καταχωρισμένες κλινικές εμπειρίες στο δωμάτιο εφημερίας του νοσοκομείου, οι οποίες και ξεδιπλώνονται στο έργο με τον δημιουργό τους στον ρόλο μιας άλλης Άννα Φρανκ της ιατρικής.

Το βιβλίο ξεκινάει με την εισαγωγή της αγγλικής και της διεθνούς έκδοσης και το σημείωμα της ελληνικής έκδοσης από τον μεταφραστή Γιώργο Μαραγκό. Ακολουθούν τα εννέα κεφάλαια στα οποία διαχώρισε τα ημερολόγιά του ο συγγραφέας και τα επακόλουθα αυτών. Στη συνέχεια παρατίθεται η ανοιχτή επιστολή του συγγραφέα προς τον υπουργό Υγείας και ο επίλογος. Το έργο ολοκληρώνεται με τις πρόσθετες καταχωρίσεις και τις ευχαριστίες. Η Guardian σχολιάζει ότι το βιβλίο είναι τόσο αστείο και σημαντικό που θα πρέπει να συνταγογραφείται (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου), ενώ η Daily Express αναφέρει ότι αν ο αναγνώστης διαβάσει μόνο ένα βιβλίο φέτος, ας φροντίσει να είναι αυτό (από το εξώφυλλο του βιβλίου).

Τη μία στιγμή ο αναγνώστης βρίσκεται να γελάει με την καρδιά του και την αμέσως επόμενη θλίβεται από τα σπαραξικάρδια μυστικά ημερολόγια του συγγραφέα και δακρύζει από τα ρίγη συγκίνησης των ιατρικών περιστατικών και των προσωπικών καταγραφών. Ένα λογοτεχνικό επίτευγμα ολοκληρωτικής εναλλαγής διάθεσης και αμφιταλάντευσης συναισθημάτων στο αναγνωστικό κοινό, από τη μια καταχώρηση στην επόμενη με τέτοιο ρυθμό, αναβαθμίζει το βιβλίο σε ένα έξοχο αποτέλεσμα, όπου δικαιωματικά κατατάσσει τον δημιουργό του σε έναν συγγραφέα-φαινόμενο. Η γραφή είναι τόσο κοφτερή, ώστε ο αναγνώστης θεωρεί ότι τα κείμενα έχουν χαραχτεί με το ίδιο το χειρουργικό νυστέρι του ιατρού/συγγραφέα. Ένα έργο διάχυτης οξυδέρκειας, βαθιά ανθρώπινο, πολιτικά καυστικό, επικριτικό και επίκαιρο όσο ποτέ πάνω στο θέμα της νοσοκομειακής νοσηλείας και των άθλων στους οποίους καλούνται να αντεπεξέλθουν οι νεαροί γιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.