Έχουμε διαβάσει: 3.156 βιβλία

Συνέντευξη με την Μαρία Παπαδάκη

Με αφορμή το νέο βιβλίο της, «Κλειστό λόγω αγάπης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, η Μαρία Παπαδάκη μιλάει στην Ελένη Κίτσου και το booktimes.gr για τις δύο μεγάλες αγάπες της ζωής της, τη στιχουργική και τη συγγραφή.

Ποια είναι η Μαρία Παπαδάκη; Από πού προέρχεται, ποιες οι επιρροές της;

Προέρχομαι από Κρήτη, Ηράκλειο, από οικογένεια που αγαπούσε κι αγαπά πολύ το βιβλίο και το τραγούδι. Ο πατέρας μου σκάρωνε και μαντινάδες! Άρα οι επιρροές μου ευθύνονται για τις σημερινές ενασχολήσεις μου με το τραγούδι, την ποίηση και τη συγγραφή.

Είστε καταξιωμένη στιχουργός με πολλές και αξιόλογες συνεργασίες με καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου. Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό το κομμάτι της ζωής σας;

Νιώθω ευλογημένη γι’ αυτό το κομμάτι της ζωής μου. Ασχολήθηκα με τον στίχο πριν από αρκετά χρόνια και δυσκολεύτηκα, δε λέω, να μπω στον κύκλο του τραγουδιού. Στην Ελλάδα αυτό είναι πολύ δύσκολο, πιστέψτε με! Ξεκίνησα από ένα κομμάτι μου που μελοποίησε ο Χρήστος Νικολόπουλος και το ερμήνευσε ο Βασίλης Παϊτέρης. Προχώρησα και σ’ άλλες συνεργασίες μέχρι που ο δρόμος μου συναντήθηκε μ’ αυτόν του Γιάννη Νικολάου. Τα βρήκαμε και σαν άνθρωποι και σαν συνεργάτες απ’ την πρώτη στιγμή κι από τη συνεργασία μας γεννήθηκε ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ, το «Αγκαλιά στον καναπέ», που ερμήνευσε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στον δίσκο του «Η ενοχή των αμνών», ο οποίος έγινε και πλατινένιος! Προχωρήσαμε με τον Γιάννη και σε άλλα τραγούδια, στο «Τι γυρεύω εγώ εδώ», που ερμήνευσε η Λένα η Αλκαίου και αγάπησε πολύ ο κόσμος και σ’ ένα… έργο, όπως το λέμε κι οι δυο, που αγαπάμε ιδιαίτερα κι εγώ κι ο Γιάννης, γιατί έχει να κάνει με την Κρήτη! Είναι ο δίσκος που φτιάξαμε για τον Μιχάλη τον Κουνάλη με τίτλο «Του Νότου τα πουλιά». Συνεργάστηκα και με άλλους συνθέτες αξιόλογους και αγαπημένους, τη Βάσω Αλλαγιάννη, τον Αντώνη Μιτζέλο, την Αρετή Κοκκίνου, τη Ζωή Τηγανούρια, με την οποία ετοιμάζουμε κομμάτια-εκπλήξεις, τον Νίκο Πιτλόγλου, τον Πασχάλη Τόνιο, τον Τάσο Ζαφειρίου, τον Δημήτρη Γαλίτη, τη Νάνσυ Κανέλλη και την Ξένια Δικαίου, τον Παναγιώτη Κελάνδρια, τον Αλέξη Καραβέργο, τον Μπάμπη Χαλκίδη, τον Στέλιο Τζανετή κ.ά., και εκτός Ελλάδος με τον αμερικανό συνθέτη Ντάνιελ Αλσέι στο soundtrack της ταινίας του Χόλιγουντ  «The trouble with Bliss», που προτάθηκε για το δεύτερο βραβείο στα «Media Awards» του Χόλιγουντ. Γι’ αυτή την ταινία έγραψα στίχους για τέσσερα τραγούδια που ερμήνευσαν ο Βασίλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός και η Σοφία Παπάζογλου. Επίσης, έχω συνεργαστεί με πολύ αξιόλογους ερμηνευτές, όπως τον Βασίλη Λέκκα, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, όπως σας είπα και προηγουμένως, τη Λένα Αλκαίου, τη Μελίνα Κανά, την Αρετή Κετιμέ, την Ερωφίλη, τον Μπάμπη Τσέρτο, τη Δήμητρα Μαστορίδου, την Ξένια Ροδοθεάτου, τον Μάκη Σεβίλογλου, τον Γιώργο Γελαράκη, την Αντιγόνη Κατσούρη, τη Σοφία Παπάζογλου κ.ά.

Και ερχόμαστε στο κομμάτι «συγγραφή». Πώς μπήκε στη ζωή σας;

Θα φανεί κοινότυπο, αλλά έγραφα από μικρή. Από το σχολείο σκάρωνα ποιήματα, ιστοριούλες, διηγήματα, στιχάκια. Ξεκίνησα με ποίηση. Το πρώτο μου βιβλίο ήταν η ποιητική συλλογή «Αγάπες δροσουλίτες». Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να γράψω μυθιστόρημα ώσπου… ξενιτεύτηκα στο Κίεβο της Ουκρανίας για προσωπικούς λόγους. Δεν μπορούσα να προσαρμοστώ επ’ ουδενί στις ξένες για μένα συνθήκες ζωής κι έτσι κατέφυγα εκεί που καταφεύγω πάντα όταν δυσκολεύομαι ν’ αναπνεύσω. Στο μολύβι και το χαρτί. Έγραφα τις σκέψεις και τις εμπειρίες μου, κι όλ’ αυτά κάποια μέρα γίνανε ιστορία και απαίτησαν να μεταλλαχτούν σε μυθιστόρημα. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο μου μυθιστόρημα, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Φίλντισι κι έχει για τίτλο μια φράση που επαναλάμβανα συνέχεια όταν ήμουν στο Κίεβο, «Τι γυρεύω εγώ εδώ;». Έπειτα, ήρθε η Ακριβή, η ηρωίδα μου στο δεύτερο μυθιστόρημά μου, το «Κλειστό λόγω αγάπης», που μου υπαγόρευσε μια ιστορία επίσης αληθινή. Ξεκίνησε από στίχο με τον ίδιο τίτλο που έγραψα καθισμένη απέναντι από τη Σκεπαστή αγορά των Χανίων το βράδυ εκείνο το στενάχωρο που βρήκα κλειστό το «Κίρκη», το μαγικό μαγαζί της φιλενάδας μου της Ακριβής. Ο στίχος αυτός μελοποιήθηκε από τη σπουδαία Βάσω Αλλαγιάννη κι έγινε τραγούδι που το ερμήνευσε μοναδικά ο Βασίλης Λέκκας. Η Ακριβή όμως ήθελε κι άλλο, κι άλλο, μέχρι που έγινε μυθιστόρημα.

Το βιβλίο «Κλειστό λόγω αγάπης» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά σας και ο μύθος του βασίστηκε στους –δικούς σας– στίχους του ομώνυμου τραγουδιού. Πώς αποφασίσατε να πραγματοποιήσετε κάτι τέτοιο και πόσο δύσκολο είναι για κάποιον ένα ανάλογο εγχείρημα;

Νομίζω πως σας το είπα και στην προηγούμενη ερώτηση. Όλα ήρθαν φυσικά κι αβίαστα. Γνώρισα την Ακριβή στα Χανιά πριν από πολλά χρόνια, δεθήκαμε με μια δυνατή φιλία και με πίκρανε πολύ, όταν έφυγε δίχως ν’ αφήσει ίχνη ζωής πίσω της. Η πίκρα μου έγινε στίχος κι ο στίχος τραγούδι με τη βοήθεια της σπουδαίας Βάσως Αλλαγιάννη. Η Ακριβή αγαπήθηκε μέσα απ’ το τραγούδι κι όσοι το άκουγαν ζήταγαν να τους πω την ιστορία της. Με παρότρυναν λοιπόν, εφόσον είχα μέσα μου την επαφή μου με την Ακριβή κι όλα όσα μου είχε εκμυστηρευτεί για τη ζωή της, να τα κάνω βιβλίο. Έτσι γράφτηκε το «Κλειστό λόγω αγάπης».

Πείτε μας δύο λόγια γι’ αυτό το βιβλίο.

Το «Κλειστό λόγω αγάπης» ξεκινά απ’ την κατοχή, απ’ το 1941 για την ακρίβεια. Η Νίκη κι ένας αντάρτης, ο Μανόλης, αγαπιούνται τρελά και κλέβονται, όταν εκείνος φυγαδεύεται στην Αίγυπτο. Εκεί παντρεύονται και φέρνουν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, τον Ανέστη. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά την κατοχή, φέρνουν στον κόσμο άλλα δυο παιδιά, την Αγάπη και την Ακριβή. Γρήγορα όμως ξενιτεύονται στη Γερμανία, γιατί δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά στην Κρήτη, παίρνοντας μαζί τους μόνο την Αγάπη, ενώ τ’ άλλα δυο παιδιά τα αφήνουν στη γιαγιά Ακριβή. Μεγαλώνοντας η Ακριβή δεν σπουδάζει, όπως επιθυμεί διακαώς η γιαγιά της, αλλά με τα χρήματα που της δίνει ανοίγει ένα μαγαζί με βότανα στη Σκεπαστή αγορά των Χανίων και το λέει «Κίρκη», γιατί το βρίσκει μαγικό! Μπαίνει στη ζωή της η Ελπίδα και τα δυο κορίτσια δένονται με μια δυνατή, αθάνατη φιλία. Όμως ένα τραγικό γεγονός ρίχνει τις δυο φιλενάδες στην ίδια απύθμενη άβυσσο. Η Ελπίδα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με γενναιότητα, αλλά η Ακριβή λυγίζει. Τους εγκαταλείπει όλους και φεύγει αφήνοντας πίσω ακόμη και το παιδί της. Από κει και πέρα οι ρόλοι αλλάζουν, τα γεγονότα τρέχουν και οι ανατροπές καραδοκούν. Θα επιστρέψει η Ακριβή; Η Ελπίδα θ’ αντέξει; Ποιοι θα μπουν στη ζωή της και θα τη βοηθήσουν; Τα παρακάτω τα αφήνω σ’ αυτούς που θα διαβάσουν το βιβλίο.

Στο βιβλίο παρακολουθούμε την ιστορία δύο γυναικών, της Ακριβής και της Ελπίδας, που δέθηκαν με φιλιά μπιστική, μια φιλία που κράτησε μια ζωή. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει αληθινή, βαθιά και ανιδιοτελής φιλία, και ειδικά στις μέρες μας;

Και βέβαια πιστεύω πως υπάρχει! Παντού και πάντα υπάρχει η βαθιά, αληθινή και ανιδιοτελής φιλία, αρκεί να τη βρούμε και να την καλλιεργήσουμε για να ανθίσει και να καρπίσει.

Εσείς πιστεύετε σ’ αυτή;

Πιστεύω ακράδαντα! Έχω φίλους καλούς που δεν τους αλλάζω με τίποτα!

Στιχουργική ή συγγραφή; Τι σας εκφράζει περισσότερο και γιατί; Αν ήσασταν υποχρεωμένη να επιλέξετε ένα από τα δύο, ποιο θα ήταν αυτό;

Με εκφράζουν και τα δυο εξίσου. Αν ήμουνα υποχρεωμένη να διαλέξω ένα από τα δυο, θα βρισκόμουν σε πολύ δύσκολη θέση. Αγαπώ πολύ τη στιχουργική, γιατί μ’ αυτήν ξεκίνησα, αλλά εξίσου και τη συγγραφή, γιατί μ’ αυτήν ταξιδεύω κι απελευθερώνομαι. Πιστεύω όμως πως και τα δυο, συγγραφή είναι για μένα και πως λειτουργούν το καθένα με διαφορετικό τρόπο μέσα μου και γύρω μου.

Τα μελλοντικά σας σχέδια τι περιλαμβάνουν; Ετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο;

Ναι, έχω ήδη προχωρήσει πολύ με το επόμενο βιβλίο μου, που θα βασίζεται κι αυτό σε αληθινή ιστορία. Ελπίζω οι καινούργιοι μου ήρωες να αγαπηθούν εξίσου με τους ήρωες του «Κλειστό λόγω αγάπης». Εγώ τους λατρεύω ήδη!

Η Μαρία Παπαδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε λογιστική και αγγλικά και έχει συνεργαστεί με το διαδικτυακό περιοδικό «Μουσικόραμα». Είναι καταξιωμένη στιχουργός έχοντας σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το πρώτο της μυθιστόρημα «Τι γυρεύω εγώ εδώ;» ακολούθησε την ποιητική συλλογή «Αγάπες δροσουλίτες». Το δεύτερό της μυθιστόρημα, «Κλειστό λόγω αγάπης», βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Ζει στην Αθήνα και είναι παντρεμένη. Για την ιστορία της Ακριβής, ηρωίδα του βιβλίου της, η συγγραφέας έγραψε τους στίχους για το τραγούδι «Λόγω αγάπης», που το ερμήνευσε ο Βασίλης Λέκκας, σε μουσική της Βάσως Αλλαγιάννη.